10/30

The Lydian

Featured Project

Mixed-Use

Denver, Colorado

High-rise construction

129 for-rent apartments

On-site leasing, management, fitness center, clubhouse, pool and amenity deck

15,000 SF Office

10,000 SF Retail

215,000 GSF

Five Points neighborhood, Denver, CO
Completed in 2018

2016 NAIOP Capital Markets Transaction of the Year

2018 Downtown Denver Partnership Award

Scope

Architecture
Interior Design

Relationships

Client: Palisade Partners and Confluence Companies

Civil Engineer: 2N Civil

Structural Engineer: KL&A

MEP Engineer: Given & Associates

Landscape Architect: Studio Insite

General Contractor: Confluence Builders

Design Challenge

Through community engagement, design a mixed-use building that will provide community-oriented services, office, and retail, in addition to a wide variety of apartment home types. A building of this scale must be designed to be sensitive to the adjacent residential context and also address the activity and vision of the Welton corridor—all while being sensitive to the rich cultural heritage of the area.

Accomplishments & Design Solution

The second addition to the burgeoning Five Points neighborhood, The Lydian is the first to reach the full 8 stories allowed in the district. Working closely with various neighborhood groups and Denver’s Landmark Preservation staff, the building addresses the public realm with a 2 and 3-story base along Welton and 26th. Appreciating Denver’s familiar 25-foot lot width, the base is composed of a series of bays—clad in richly-colored brick masonry, crafted with details varying from traditional to modern. The upper-level volumes, treated in a more contemporary fashion, sit back from the base, diminishing the impact to the pedestrian experience along the street.

At the heart of this project is a distinctive entry plaza—fronting Welton Street and presenting the voluminous lobby space shared by residents, office workers, and restaurant patrons alike. The inviting nature of this space epitomizes the public involvement in the design process as well as the ideas of inclusivity and community engagement. The resulting energy of this space appropriately responds to the light rail station platform that sits immediately adjacent to the building.